Islamic Widget

our anniversary ( intan & nafis )

Daisypath Anniversary tickers

i follow...u follow...

Khamis, 21 April 2011

KOD LEMAK BABI DALAM MAKANAN

Kesahnya....petang semalam yaya merengek nak beli jajan...jiran sebelah umah pengasuh tu plak wat bisnes kecik2 ngan jual jajan & eskrem malaysia..
jadinya..aku pun pi la belikan jajan untuk yaya & haifa
xbleh bli utk sorg jer nanti kang berebut plak...so aku belikan maruku ikan 2 bungkus & 1 bungkus jajan perisa jagung + durian.
yang maruku ikan tu habis diaorg makan tapi yang jagung tu sume xnak..aku pelik la...
sambil2 aku makan tomyam ( mlm tadi masak tomyam campur jer ) aku pon belek la bungkusan jajan tu
ade logo halal tp halal yang cenggini jer....

aku dah cuak ni...tengok contain dia plak..tetiba ade kod E102....hah..seingat aku, ade kawan aku cakap kalau ade kod E tu ade lemak babi...terus aku campak jajan tu dalam tong sampah...geli geleman aku nak pegang...

tapi aku pon x sure...aku minta tolong hubby cek kan maksud kod tu...
Hubby aku cakap tu pewarna tiruan...lega sangat2 tapi cam was was gak la...
so pagi ni sampai je kat opis..aku terus search Kod E 102 tu...\

E 102

TARTRAZINE juga boleh dikenali dengan kod E 102 adalah pewarna tiruan yang ada di dalam makanan kita seperti gula-gula, sos, minuman ringan, kordial, makanan sejuk beku, jeli, biskut dan manisan serta ubat-ubatan kimia. Bahan ini juga digunakan di dalam penghasilan produk barangan tembikar,baja, kaca, bahan ceramic, simen, dan lain-lain.

Kesan penggunaan bahan ini adalah menyebabkan kanak-kanak menjadi hyperaktif, athma dan pelbagai reaksi alergi pada kulit (ruam kulit), migrain dan lain-lain. Mengikut beberapa kajian yang dilakukan tartrazine juga boleh menyebabkan kanser.

Jadi berhati-hatilah di dalam pengambilan makanan anda kerana bahan ini masih digunakan secara meluas di Malaysia, bagi negara Norway dan Finland bahan ini adalah terlarang dan disekat di Sweden.
Sebagai panduan kita sume ....ni aku nak bgtau lah kod makanan yang ade lemak menatang tu yer...kalau bleh kengkawan sume print & buh dalam purse ke,wallet ker,handbag ker...
so setiap kali nak beli barang kena cek dulu contains dia yer..aku pun nak wat cam tu gak..sebab kita ni mudah lupa...

1) E 100           16) E 280      31) E 434        46) E 482

2) E 110           17) E 300      32) E 435        47) E 483

3) E 120           18) E 301      33) E 436        48) E 491

4) E 140           19) E 325      34) E 440        49) E 492

5) E 141           20) E 326      35) E 441        50) E 493

6)E 153            21) E 327      36) E 470        51) E 494

7) E 160           22) E 334      37) E 471        52) E 495

8) E 161           23) E 335      38) E 472        53) E 542

9) E 210           24) E 336      39) E 473        54) E 570

10) E 213         25) E 337      40) E 474        55) E 572

11) E 214         26) E 422      41) E 475        56) E 631

12) E 216         27) E 430      42) E 476        57) E 635

13) E 234         28) E 431      43) E 477        58) E 904


14) E 252        29)  E 432      44) E 478        59) E 920

15) E 270        30) E 433       45) E 481



p/s : kalau ade kod E102 tu bleh makan tp x bagus utk kanak2 jadi nape nak bagi anak2 kta makan kan...canelah nak halang anak2 makan jajan ni...fening3x

14 ulasan:

cik dah ganu kiter berkata... [khas utk kamu]

tq...info berguna...........

intan morsalin berkata... [khas utk kamu]

sama2 cik dah...utk peringatan sya jugak

Nieza berkata... [khas utk kamu]

ya betul kalau kat Finland ni memang susah nk bawa masuk brng yg membahayakan kesihatan...bread improver dan bread softener pun bahaya pernah kwn bawa masuk kena rampas dgn kastam...btw tq sharing:)

Ila berkata... [khas utk kamu]

jgn beli jajan...heheheh

intan morsalin berkata... [khas utk kamu]

nieza: bgus btul kwalan kat finland tu kan..

ila: masa dia kecik2 dlu bleh la...skrg bla dah besar sket ni dah pandai mnta n mngamuk ...susah la plak..pastu tgk kengkwan mkn jajan lak tu...huhuhuh

estee_8980 berkata... [khas utk kamu]

good info...

intan morsalin berkata... [khas utk kamu]

estee: tqvm..just share something important for our life

Mamma Olyn ♥ berkata... [khas utk kamu]

tq2.. mmg nak kna print tetambah duk uk ni selain kna cari logo 'suitable for vegetarian',still kna tgk ingredients kekdg ada gak simbol2 cam tu... ishh, kna g cek balik chip/sos/biskut kat dapur tu:)

a.z.r.i.n.a.03.07 berkata... [khas utk kamu]

salam kenal.

kena simpan buat rujukan.

aDieyZa berkata... [khas utk kamu]

thanks for sharing this info!!

intan morsalin berkata... [khas utk kamu]

adieyza:welcome..jgn lupa print buh dlm wallet yer

a.z.r.i.n.a.03.07:tqvm sudi singgah n follow...keep in touch k

mamma Olyn : sya dah print & start buh dlm wallet

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata... [khas utk kamu]

tg sharing this..bkn setakat mknn je ada babi..berus cat pon guna bulu babi..geram betoilah..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata... [khas utk kamu]

saya ada buat entri tambahan tentang kod E-471..sbg perkongsian bersama:

Kod E471

intan morsalin berkata... [khas utk kamu]

tqvm sume yer sbb mninggalkan komen....