Islamic Widget

our anniversary ( intan & nafis )

Daisypath Anniversary tickers

i follow...u follow...

Jumaat, 22 April 2011

AKU DAH JUMPA E440!!!!!!

Ya Allah...Kau ampunilah dosa2 ku...kau halalkan lah makanan yang telah menjadi darah dagingku...sesungguhnya aku telah termakan benda yang haram.Ini semua adalah kesilapan ku...Ya Allah....ampunilah aku....

huhuhuhuhu...aku dah jumpa makanan yang ade lemak menatang tu.....sebelum ni amik berat sgt..just yakin ngan logo halal yg diiktiraf jakim......

ari ni sambil2 tgh suap makanan tu..aku pun tergerak hati nak cek ingredients....
mula2 tgk jer dah cuak sbb byk sgt kod E....
mulanya senyum gak sume kod E tu xde dlm list yg dlm entry ni

tiba2 terbeliak mata aku bila ade kod E440.....huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....aku benciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii yogurttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

korang bleh baca kat entry kemaruk yogurt

huhuhuhuhuh....tobat...aku xnak dah cari pasal...
kalau korang x caya..cuba tgk gambani ek...

( korang nmpak x kod E440 tu......huhuhuhuhu)


( inilah rupa yogurt tu.....jgn makan dia lagi !!!!!! )

( aku tertipu ngan logo ni.......JAKIM please check it out!!! )


p/s: aku dah x tau nak ckp pe....loya jer tekak ni....

17 ulasan:

shah-kayrul berkata... [khas utk kamu]

aikk.macam mana JAKIM boleh luluskan nie????..hmmmmmm

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata... [khas utk kamu]

erkk..sy suka yoghurt tp lum penah bli jenama nih lg..mcm mana jakim bleh lpskan nih..ke diaorang cop palsu?

Mamma Olyn ♥ berkata... [khas utk kamu]

i loveeee yogurt, nasib xpenah beli jenama ni.. huhu tkut la kan, semu benda nak kna ada benda tu... iskkkk, kna berhati2

Muzhirah berkata... [khas utk kamu]

siap ada nombor rujukan halal lg tu...persoalannya, sejauh manakah reliable nya tanda HALAL itu?

kAmi dAn mEreKa berkata... [khas utk kamu]

ala, kite suke yogurt,
terpaksa cari jenama lain, sob sob -_-

Ila berkata... [khas utk kamu]

please check ngan jakim dulu...ramai orang terkeliru dengan kod E...kat mana dapatkan senarai kot E tu...tanya jakim ttg kesahihan kot E tu...diaorang lebih arif...jgn percaya sgt apa yang kita dapat dari internet yer...sebab ila ada akak yg keje dalam bahagian makanan ni...

Queenie berkata... [khas utk kamu]

salam intan...
biasanya jakim tu ada lab dia sendiri..
kalau dia dah luluskan dengan sedar atau tak sedar tu sebab selalu katanya tak cukup pegawai memantau dan perlukan kerjasama orang ramai untuk wat aduan tu maknanya...DEPA DAH SANGGUP PIKUL LER SEGALA DOSA...

HUBBY YOU ORG MUOR JUGAK EH?

Queenie berkata... [khas utk kamu]

eeehehee intan, akak jumpa entri ttg surah al-falaq tu...terimakasih kongsi2 dan perpanjangkan utk kebaikan....syg intan.

MommyAgharr berkata... [khas utk kamu]

Aiyyoo Intan, itu pasal sdap kot..erkk.. Tp kalo Intan dah was-was, mmg x bleh mkn lg yogurt brand ni.. agknye brand lain pon ade gak ke kndungan ni..slalu hal mcm ni,org kite gak yg jd mngsa..huhu

Sari Yusa Ibrahim berkata... [khas utk kamu]

isk!! biar betul????

aDieyZa berkata... [khas utk kamu]

mcne jakim blh luluskan yer? nasib zana x pernah makan yogurt tu..

estee_8980 berkata... [khas utk kamu]

aku pn terkena......punggah...

intan morsalin berkata... [khas utk kamu]

xtaulah btul ke x...tp kalau baca kat n3 Cik Betty..katanya walaupun kod E440 tp ade logo jakim..tu maknanya bebas dari lemak menatang tu..Wallahuallam...

tp kan nape la dioran ni nak wat kod sama kan...kalau yg ade lemak menatang tu gunakan spesifik kod..jadinya as a muslim senang kita nak bezakan...xdelah kita duk was was kan...

kak Q...
a;ah..hubby org muar kat kg jorak,pekan bukit pasir...akak org sana gak ker?

TQVM akak x kisah sya panjangkan n3 akak tu...takut gak akak x bagi bukan ape ade sesetengah org ni x ska kita CNP dari blog dia...ehehe..padahal kita bukan ade niat x baik pon....

anis asliza berkata... [khas utk kamu]

anak anis memang sukakan yogurt..kalau pergi supermarket memang dia minta belikan..kalau macam tu, anis kena lebih berhati-hatilah hu..hu..

Fawwaz Roselan berkata... [khas utk kamu]

statement ni tak tepat. E dalam bahasa kimianya bermaksud Emulsifier. terdiri daripada 2 asal. tumbuhan dan bukan. tujuan emulsifier ni nak bagi produk tu stabil. E153 E422 E432-E436 E470-E476 adalah dari usul haiwan. yang kita dengar gelatin lechitin tu, tergolong dlm range emulsifier dalam range di atas. yang dapat tanda halal jakim adalah yang telah dicheck asal usul emulsifier nya. wallahualam.

tapi kalau diluar negara, jangan beli produk beremulsifier.

source: jakim, http://www.halal.gov.my/, seorang lecturer yang ada master dalam food chemistry.

intan morsalin berkata... [khas utk kamu]

tq fawwaz for the info...so kalau kat malaysia ni mmg slamat la sume makanan tu yer

Fawwaz Roselan berkata... [khas utk kamu]

insyaAllah. lagipun team Jakim pun terdiri daripada pegawai yang berkelulusan kimia. sesetengah info kata haram ni, mungkin sekadar hoax atau salah faham. apa2, keep up to date ngan halal.gov.my. wallahualam. =]