Islamic Widget

our anniversary ( intan & nafis )

Daisypath Anniversary tickers

i follow...u follow...

Selasa, 6 Disember 2011

yaya kemaruk mengeja

ni lah hobi baru anak dara i...
suke sangat mengeja...
tiap2 hari suruh ajar eja pekataan baru
tapi yang simple2 nyer perkataan la...
contohnya : ibu..ayah..adik...

pagi tadi bangun jer tido terus eja...s..a..t..u...
hehehehe...

alhamdulillah...dia berminat nak blajar..
aku pon ska...daripada dia duk main ntah ape2 tu baik dia mengeja

si haifa pon pandai gak mengeja...
hehehe...

a.a..a..a..ayah
a.a.a.a...ibu
a.a.a.a......adik
a.a.a.a.a.....kakak

ha....sume dia blasah a..
asalkan intonasi org mengeja dah cukup...
aku mmg gelak gila2 kalau dengar si haifa mengeja

kalau kita cakap... bukan lah dik...salah tu
si haifa leh cakap " buken eh...salah eh...."
hehehhe cumel jer

pantang kakak bukak buku...
dia pon sama nak buku..nak ulish...( siap moncong2 mulut sebut ulish )

yaya plak bila slalu tgk kartun n channel ceria...percakapan dia byk ikut ayat dlm tv
cthnya " ibu...yaya dah x perlukan ni."
wahhhh...anak ibu dah pandai guna perkataan perlu...
tergelak jap aku...

si haifa lak makin petah...
ade je bende yg di ngomelkan
kadang2 x terlayan lak aku..
yer la..time ayah nak bercakap ngan ibu..time tu lah yaya n haifa nak bercakap ngan ibu
adussss..sume nak berebut channel
last2 aku yg pening...

mmmmm....

6 ulasan:

mamaijat berkata... [khas utk kamu]

...masa membesarkan anak2lah masa yang paling indah..memasing dgn karenah mereka tersendiri... semua tu bakal jadi kenangan bila dah tinggal sorang2 macam mamaijat ni..kih kih kih..

dakcik berkata... [khas utk kamu]

wah bagusnya..suke dgr budak2 yg baru nk belajar ckp..comel jekkk..;)

pena rozie berkata... [khas utk kamu]

hi..hi...hi.. ok la tu

estee_8980 berkata... [khas utk kamu]

bagusnya yaya... haifa pn nyampuk sekali...hehe

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata... [khas utk kamu]

anak sy risya tu pon ckp mcm dlm tv..kengkadang geram plak dgr dia ckp haha

Queenie berkata... [khas utk kamu]

intan, my16 tak pernah masuk tadika, masa umur dia 3 tahun dia selalu tumpang tengok akak ajar abang dia my18. satu hari my18 salah baca, dia yg tegur dan betulkan..

barulah kami perasan bahawa dia lebih peka dari my18 sebab dia dengar & tengok apa yg akak ajar dan dia pun saksikan dimana kesilapan abang dia...hehe

umur 3 1/2 tahun dia dah boleh habiskan baca buku cerita kanak-kanak...taknak yg tipis nak buku yg tebal, semangat manjang membara...bila masuk sekolah, dia ditempatkan satu class ngan abang dia...sepatutnya dia amik upsr awal tp sekolah k'jaan tak benarkan..kena ikut procedure biasa...

seronok layan kerenah anak ni intan kan? akak ajar guna 'bacalah anakku' dan iqra'...senang sangkut. tp time anak kata taknak, akak terus stop wlp baru sebut satu huruf...tak guna paksa...