Islamic Widget

our anniversary ( intan & nafis )

Daisypath Anniversary tickers

i follow...u follow...

Isnin, 31 Oktober 2011

kanser hepatoblastoma

kanser ni melibatkan organ hati dan biasanya menyerang kanak2 berumur bawah 5 tahun...
nauzubillah...Ya Allah lindungilah anak2 ku dari penyakit yang merbahaya ni...

Hati ni organ terbesar dalam tubuh kita...

Digestive_2011

kalau korang nak tau lebih jelas tentang penyakit ni...bleh rujuk kat sini yer

aku wat n3 ni sebab kawan aku diuji dengan kanser ni ...
anaknyer yang sulung baru berusia 9 tahun disahkan menghidap hepatoblstoma ni
xde tanda2 pon sebelum ni..cuma dari kecik sampai skrg...perut anak ni buncit sket..
yang lain sume ok n aktif cam biasa..

kanser ni baru je di kesan tapi sebahagian besar hatinya dah rosak...minggu ni dah start kimo...
6 bulan pertama ni kehidupannya mungkin byk dihabiskan di hospital..
asalnya si anak ni jatuh tangga kat sekolah...lepas jatuh tu bila dia berjalan sket..dia akan duduk..bila berjalan sket..dia duduk..( hikmah disebalik anak jatuh tangga..penyakit yg bahaya ni dpt dikesan )

maknya risau n bawak gi klinik..doktor xray kaki sume ok...kebetulan si anak ni pakai baju yg singkat n kecik..so doktor ternampak something wrong ngan perut si anak..
doktor wat ultra sound...n nmpak ade problem kat hati si anak...
proceed ngan city scan n confirm kanser hepatoblastoma...trus di transfer ke hkl..

ari sabtu ritu..aku gi melawat diaorg...Ya Allah..sayunya hati aku...
tapi si anak n ibu cukup kuat n tabah...xde riak sedih langsung
aku plak yg emo...tp aku tau ..jauh disudut hati si ibu...stress pikirkan masa depan anak
doktor cakap...sampai hujung nyawa si anak akan terus menjadi pengunjung setia hospital

aku dah x mampu nak berkata2...bila si anak duk bertanya..camana nak sekolah..
untungnya kat hkl ade sekolah utk pesakit...tapi cane nak blajar kalau dah kena kimo...badan dah lesu..
kesan daripada kimo mungkin boleh menggangu jantung n buah pinggangnya....aduhhhh...
ibaratnya...di telan mati emak...di luah mati bapak...

kalau aku di tempat kawan aku ni...x tau lah cane...
semoga kawan ku ni tabah n kuat semangat....
semoga anaknya kuat utk kimo n melawan kanser ni...

10 ulasan:

Tina Othman berkata... [khas utk kamu]

ya allah, kesiannya, Allah nak menguji kekuatan si ibu lah tu, moga ibu tu tabah & kuat

intan morsalin berkata... [khas utk kamu]

harap2 pon camtu lah...bila dikelilingi kengkawan dan keluarga mungkin dia kuat..tapi bila bersendirian mungkin dia akan rasa down

syariza09 berkata... [khas utk kamu]

siannya...kecik2 lg dh kena penyakit merbahaya ni..semoga budak ni cpt cembuh drp penyakit ni

mamaijat berkata... [khas utk kamu]

...Allah x menduga & menguji hambaNYA yang x kuat...saya percaya anak & ibu cukup kuat & tabah...

...saya sdr adalah pesakit kancer payudara...kekuatan dalaman kita adalah yang paling utama di samping sokongan dari orang sekeliling..insyaallah...

wahida berkata... [khas utk kamu]

besar sungguh dugaan mereka...harap kwn intan tu tabah...berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul....

idasm berkata... [khas utk kamu]

kesiannya. harap kawan intan tabah menghadapi dugaan. sama2 kita berdoa agar anaknya segera sembuh... amin.

Zana Adieyza berkata... [khas utk kamu]

semoga kawan akk tabah dlm menghadapi ujian dari-Nya.. hope anak kawan akk tu cepat sembuh.. mungkin ada hikmah di sebalik apa yg berlaku ni..

..m@m@ T0meLL.. berkata... [khas utk kamu]

mintak di jauhkan dr sebarang penyakit untuk anak saya & anak2 kecil di luar sana...amin

Zaitun berkata... [khas utk kamu]

Kak Zai cukup allergic dengan penyakit ni sebab ramai kawan2 yang mengidapnya dan ada dah pergi.

intan morsalin berkata... [khas utk kamu]

thanks pada kengkwan yg sudi singgah sini n komen...time lunch semalam sempat gi hkl jap...dan si anak dah start 1st kimo...stakat ni anak kwn tu ok lagi...cuma makan x berselera sgt n doktor bagi ubat tahan muntah...smoga si anak makin kuat melawan kanser...aminn

tp bila masuk ke ward kanser tu mmg menggigil lutut bila tgk ank2 kecil yg sakit...huhuhu...mmg sebak sgt...dan syukur alhamdulillah Allah kurniakan sya anak2 yg sihat...