Islamic Widget

our anniversary ( intan & nafis )

Daisypath Anniversary tickers

i follow...u follow...

Rabu, 8 Jun 2011

up side down pizza ler plak




iniler rupe up side down pizza tu....
aku berkenan sangat ngan resepi ni sebab xyah nak uli doh...hehehehe
bukan ape....aku ni xpernah agi uli doh pizza..so kureng sket keyakinan diri ler...ahaksss
yang style ni sonang yo...bancuh yo tepung & bahan2 nyer...then curah yo atas inti pizza tu...
ha...sonang kan...
tapi kan..minta ampun minta maaf ler....aku ni lupe amik resepi dari sape...maaf yer empunya resepi...minta halal dunia & akhirat yer..

kat bawah ni gamba pizza yang dah masak...yg dalam progress nak masak tu aku lupe la plak nak snap..huhuhuhu...

tapi sebelum tu ni nak share resepi ler yer....

bahan doh

1 cawan tepung
1 cawan susu rendah lemak
2 biji telur
1 sb minyak masak
1/2 sudu kecil garam

cara

campurkan sume bahan ke dalam mangkuk & gaul sebati ( bleh je guna senduk @ mixer )
aku guna senduk jer

Bahan utk inti ( filling )

daging hancur brand ramly ( 1/3 bungkus )
4-5 batang sosej - hiris
1/2 biji cili capsicum - hiris
5 biji cendawan shitake ( leh guna cendawan dlm tin ) - hiris
nenas ( suka ati nak buh byk mana )
3 ulas bawang putih - cincang halus
1/2 ulas bawang besar - potong dadu
 3 sb sos spagheti brand kimball ( resepi asal guna tomato puree )
3-4 jeping cheese ( aku guna cheesdal yg keping tu ) - lagi sedap guna mozarella
garam secukup rasa
kalau nak tambah gula skit pon bleh


cara

tumis bawang putih & besar hingga wangi
masukkan daging.....bila daging dah masak...masukkan sosej & cendawan shitake tadi
bila sosej dah masak..masukkan sume bahan2 lain...bila dah masak..rasa ler..kalau x kena ngan selera..tambah ler garam @ gule lagi...hehehhe
pastu inti tu masukkan dalam loyang...taburkan cheese...( aku guna cheese keping..so susun je la cheese tu  atas filling tu )
pastu curahkan adunan doh tadi
bleh la bakar selama 25 minit pada suhu 180 darjah
sebelum tu jgn lupa panaskan oven cam biasa ek


Taraaaaa.................
nilah rupenya bila dah masak

( masih panas2 lagi ni )

( view dekat yer )

( view sisi )

( dah kena potong )

( ni bahagian aku utk di ngap ke dlm mulut )

p/s : cam lasagna pon ade gak...tp bagi aku sedap sbb aku pun suka makan lasagna ...ngehngehngeh

5 ulasan:

Siti berkata... [khas utk kamu]

Sedak..sedak...pizza jenis ni dok pernoh cuba lg. lps ni bulehlah dicuba. terima kasih bg respi eh...

Ila berkata... [khas utk kamu]

mcm sedap tp takut ila buat nanti tak sedap

estee_8980 berkata... [khas utk kamu]

sedapppppppp nmpk gmbrnya...blm sampai seru nk buat

intan morsalin berkata... [khas utk kamu]

siti:mmg sdap sgt la...kalau xmboh buh nenas pon bleh...inti tu leh wat ikut citarasa masing2

Ila:heheheh...kalau msk ni kena yakin walaupun kita x ikut resepi 100%..insyaallah sedap n kena ngan selera kita..

estee : agak2 bila seru nak dtg tu??

anis asliza berkata... [khas utk kamu]

nampak sedap dan menyelerakan..terus terasa hendak buat..dah lama gak anis tak buat piza ni..