Islamic Widget

our anniversary ( intan & nafis )

Daisypath Anniversary tickers

i follow...u follow...

Khamis, 23 Jun 2011

sos black pepper-memang mantop

Dah lama mencari resepi sos black pepper yg sedap cam kita makan steak kat kedai tu...
dan ade jugak 2-3 resepi yang telah aku cuba...

malangnya sume resepi yang aku dah cuba tu x menepati selera ku yang cerewet ni...hahahha
tanpa putus asa..ku cari..cari dan terus mencari..

AKHIRNYA....pencarian ku telah berakhir dengan bertemunya resepi ni...
memang sedap ( pada tekak aku la..)..hubby pon cakap sedappppp...macih bangggg...

Kes yang jadi aku kemaruk nak makan lamb steak ni...
     1) family day opis ari tu aku xdpt join...diaorg bbq kambing bagai...( meleleh air liur tau )
     2) bos aku wat kenduri kambing kat site project...aku xdpt join gak sbb wat dah petang..

tu yang ati teringat2 nak makan lamb steak...
balik kije petang smlm...aku goreng kentang,sosej & scramble egg utk anak2..pastu wat coselow( rasa cam salah je eja....lantaklah labu )...
Perab lamb ngan sos tiram,lada sulah & seckup rasa jer...trus masuk oven...
hahahahah....
masuk dapur pkul 8 mlm...pkul 9.00 dah bleh ngap..tu pun lambat sbb kena gangguan ngan budak tenit tu...heheheh..

sowi ler yer...gamba lupa nak snap sbb memang tengah lapar giloss..
hahahaha

ni nak share resepi sos black pepper yer...cube ler...x rugi mencuberrr..memang sodapppp..& sonang yoooo

SOS BLACK PEPPER

Bahan2

2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
2-3 cawan fresh milk ( aku guna susu cair jer )
segenggam balck peper yang ditumbuk kasar ( aku guna lada sulah brand ajinomoto )
2 sudu besar sliced mushroom ( aku guna shitake muashroom )
2 sudu besar kicap ( aku lupa buh kicap mlm tadi...hahahah..patutla sos aku kaler pucat jer )
garam secukup rasa
1/4 kiub pati ayam ( yang ni aku x buh )

Cara2

- cairkan butter dalam saucepan
- bila butter cair, masukkan tepung gandum dan kacau rata.
- bila dah berbuih2 masukkan fresh milk / susu cair,black pepper, mushroom & kiub pati ayam.
- kacau sehingga agak pekat.
- masukkan kicap dan perisakan dengan garam
- matikan api selepas menggelegak
-  suka ati kome la nak sos tu pekat mana...


( dap nyer......yummyyyy )


( sungguh menyelerakan )

( adoyai..memang feberet gue ni....huhuhuh...tekak beragah..kate org ganu )

p/s : kena bukak restoran western ni

12 ulasan:

eintanliana berkata... [khas utk kamu]

terliur di buatnye..huhu

Siti berkata... [khas utk kamu]

sekali-sekala tuko selera mmg best. kalu tak bosan je hadap menu yg sama.

Puan Kutu berkata... [khas utk kamu]

wah terliur..sedapnya..nk cuba gak pasnie..izin amik resepi yer..:)

Queenie berkata... [khas utk kamu]

waaa...boleh bukak kedai nih!
akak salin resepi eh?

intan morsalin berkata... [khas utk kamu]

eintanliana:dah terliur yer...ape lagi...try ler wat..ehe..

siti:betul tu ...heheh best gak layan western skali skali...yg surprisenya..yaya pon suka lamb..sebelum ni dia x heran pon ngan lamb

puan kutu : silakan...mana yg sedap pada tekak sya...sya share..hehe

kak Q: sile ler kak...nak tau gak komen dari k.Q pas akak try resepi ni...bila dah try jgn lupa komen ek...nak tau gak komen dari caterer ni..ehe

estee_8980 berkata... [khas utk kamu]

alaaaaaaaaaa lamb..ambe x layan..huhuhu

intan morsalin berkata... [khas utk kamu]

estee : rugi ooo x mkn lamb....

not irene berkata... [khas utk kamu]

saya pon suka black paper lamb chop.... nak makan jugak

anis asliza berkata... [khas utk kamu]

wah sedapnyer..

intan morsalin berkata... [khas utk kamu]

not irene: best kan...

anis: memang sedapppp

salina sulaiman berkata... [khas utk kamu]

saya dah try.. mmg sgt sedap! husband sgt suka ckp pasni takyah gi mkan kt kedai.. buat sendiri pun jadi.. hehe.. thank you for sharing!! ;)))

salina sulaiman berkata... [khas utk kamu]

saya dah try.. mmg sgt sedap! husband sgt suka ckp pasni takyah gi mkan kt kedai.. buat sendiri pun jadi.. hehe.. thank you for sharing!! ;)))