Islamic Widget

our anniversary ( intan & nafis )

Daisypath Anniversary tickers

i follow...u follow...

Rabu, 9 November 2011

duku johor

sekarang ni musim duku kat johor n kat umah MIL aku lak memang dikelilingi pokok duku..
memang kaya raya ngan duku la...hehehhee
tapi smenjak FIL dah meninggal...MIL duk ngan anak pompuan dia kat Bakri..skali skala jer balik jorak..
aidiladha ritu kitaorg balik jorak..so dpt la makan duku sepuas puasnya..
wat balik putrajaya n bagi kat jiran2..

tapi family MIL aku ni x celebrate sgt aidiladha..memang x rasa cam raya ponnn..
huhuhuh...sedih mek tau..
tgahari raya tu aku bleh tido...hangin tol laa
bila ckp ngan hubby..jom la kita gi braya...
dia bleh tnya aku balik " nak braya kat mana..ce bgtau "
ek elehhh...aku sound direct..."lorr..ni kg abang...patutnya abang tau ler nak bawak org braya ke mana...kalau kampung orang...abang x yah tnya...taulah org nak bawak ke mana...hishhh...org x pernah tido tau ari raya..tapi kat sini orang bleh tido plak...hishhh...bosan aaaa " ( kalau ngan hubby aku bahasakan diri aku orang ...hahahah..ngok x aku...x romantik langsung )

kalau kat trg tu cam x cukup hari nak braya..raya pertama memang xleh nak kemana sebab umah mak aku memang tempat tumpuan sdara mara...
raya ke 2 n sterusnya giliran kitaorg lak beraya ke umah sdara mara..
tp kalau kat muor...mmg mati kutu aku...nak pakai baju raya pon malas..

tahun depan aku akan pastikan raya aidiladha kat terengganu ..hehehe
lagipon abah dah bgtau awal2 kalau ade rezki lebih nak korban lembu sekor...
semoga hajat abah tercapai...aminnnn...( harap2 jadiler..leh aku braya kat trg...yahuuuuuuuuu )

sambung balik citer pasal duku...ni ler ropa buah duku yer...

( ni aku bawak ke opis...)

( ni gambo sebijik yer )

( ni rupe isi dalamnyer )

duku ni berbeza ngan langsat and dokong...
ciri2 duku ni...kulit tebal n x bergetah, ( kalau langsat kulit lembik n bergetah..n aku lak memang x reti kupas langsat...kalau aku kupas mesti kua getah n bila kena kat isi terasa pahit..mencik...salunya mak yg akan kupaskan utk aku....huhuhu...windu mak )
isi duku ni kenyal..buah duku ni saiznya beso2...masa muda kulit tu wana ijo..bila dah masak dia jadi kaler kuning oren gitu....
rasanya sedap...manis n kadang2 masam..memang x puas la makan...( dulu aku x suka duku johor tau..x ingin pon nak makan..tapi tahun ni aku macam meroyan duku lak....bila makan tu cam x puas jer..sedar2 dah semangkuk kulit duku..huhuhu )
pokok duku ni rendang2 jer n bercabang...kalau nak amik buah tu..xyah galah panjang2..galah pendek pon dah cukup...hehehe

ni aku tunjuk rupa pokok duku yer..kot2 korang nak kenal la...( gambo minta kat en.google ler sbb aku lupa nak amik gamba pokok duku.)


p/s : teringat kat pokok rambai tepi porch umah mak...huhuhuh

10 ulasan:

Qhaifa Nur berkata... [khas utk kamu]

aduh sedapnyaaa...fresh lagi dari pokok..

Rozita berkata... [khas utk kamu]

sedapnya duku... kat umah abah abis disapu monyet dulu dah..

dakcik berkata... [khas utk kamu]

sedapnya buah duku..mmg favorite! ;)

estee_8980 berkata... [khas utk kamu]

nyam2 sedap..manisss isi dia...

Queenie berkata... [khas utk kamu]

hahaha...
tido masa raya?
bg org Johor, biasa jer tu. raya aji tak meriah kat Johor, tak mcm kat Ganu kan?

Bakri tu katner intan?

intan morsalin berkata... [khas utk kamu]

Qhaifa Nur : memang sodap yang amat

Rozita : beraya sakan la monyet2 tu makan duku..huhuhu...

dakcik : dah makan duku lom taun ni?

estee : hehehhe..sedap kannn...nak lagi kena lah dtg umah i

kak Q : kat taman bakri mulia kalau x silap...depan kubo dkt ngan petronas

x best aa kak Q raya kat johor

Queenie berkata... [khas utk kamu]

oo...kubur kat batu 3 eh?

raya aji kat Johor mmg tak best...
psst ngamuk kang org Johor hehehe

intan morsalin berkata... [khas utk kamu]

kak Q : ye kot batu 3...hehehe
mmg x best pon..kalau hubby i baca ni mau stress...hahhahaha

mrs_nazir (Maz) berkata... [khas utk kamu]

sedapnya...lama xmkn duku...dulu masa kecik2 slalu main tembak2 guna pen & pelurunya kulit duku...huhuhuh

intan morsalin berkata... [khas utk kamu]

mrs_nazir(Maz):ooo..leh wat main tembak2 yer duku ni..ni bru tau