Islamic Widget

our anniversary ( intan & nafis )

Daisypath Anniversary tickers

i follow...u follow...

Rabu, 20 April 2011

menu hari ahad

ni saje nak share lauk yg aku masak pada hari ahad ri tu...

1. masak lemak tempoyak udang (without cili api yer )
2. sambal tempe + terung
3. ikan kerisi goreng

Kalau ikan kerisi aku suka belah belakang n sumbat ngan sambal..then goreng garing2 & makan panas2..mmg crunchy hingga ke tulang...ehe..
utk sambal sumbat kat badan ikan tu aku just tumbuk cili besar n bawang besar jer..pastu buh garam sket...sblum goreng ikan tu aku lumurkan ngan garam n kunyit....leh la goreng...
tp xde gamba ikan kerisi tau...

Sambal tempe + terung

Bahan2:
ikan bilis ( segenggam )
tempe ( sebungkus )
terung ( sebiji )
ciling kering
bawang besar
bawang putih
belacan
sos tomato ( ni kes malas nak guna asam jawa )
garam
gula
secukup rasa


sebelum tu minta maaf byk2 yer sebab xleh nak bagi sukatan yg betul sbb aku ni memasak memang jenis agak2 & main campak2 jer bahan2 tu...ekekekek

cara2:
  • blender cili kering,bawang besar & belacan
  • goreng bilis, terung & tempe secara berasingan sehingga garing
  • tumiskan bahan yg diblender sehingga garing
  • masukkan sos tomato
  • masukkan garam,gula & secukup rasa mengikut selera anda
  • last skali masukkan bahan2 yg telah di goreng tadi
  • gaul rata & tutup api
  • boleh la hidang

( tempe yang telah siap di goreng )


( terung yang digoreng sehingga layu )


 ( ikan bilis yang telah di goreng garing )

***gambar yang dah siap masak lupa nak snap...hahahhaha

Udang msk lemak tempoyak

bahan2 :
udang ( 15 ekor jer )
belimbing buluh ( 6 biji )
tempoyak ( 2 sudu )
santan kotak ( 1/2 kotak kecik )
air
serai ( 1 batang )
cili merah ( 1 biji )
kunyit
garam
secukup rasa
gula

cara2 :
  • tumbuk cili merah & kunyit ( aku x guna cili api sebab nak bagi anak2 makan )

  • pecah2kan serai

  • masukkan santan & sume bahan dalam periuk...kecuali udang & belimbing buluh

  • bila kuah dah mendidih...bleh masukkan udang & belimbing

  • bla udang dah masak...bolehla di makan...


  • ( ni rupa belimbing buluh yg telah dijeruk oleh mak aku )


    ( inilah rupa masak lemak tempoyak udang yang tengah mendidih dalam  periuk comel ku..ekeke )

    p/s: lain org lain cara memasaknya...yang penting kena dengan selera kita n family....hehehhehe

    2 ulasan:

    estee_8980 berkata... [khas utk kamu]

    masak lemak tempoyak udang tu kan mesti tengah masak tu bau satu kawasan kan....dappppp

    intan morsalin berkata... [khas utk kamu]

    hehhehe...kalau bau pon nasib la kan...